Sveika mityba – vienas kertinių mūsų sveikatos šaltinių. Kai skubame – valgome greitai ir bet ką, kartais nepagalvodami, kokią įtaką tokia mityba turi mūsų sveikatai. Žinote posakį – esi tai, ką valgai? Kalbant apie gerą regėjimą, galioja ta pati taisyklė – ką valgote, gali paveikti tai, kaip matote.

Tam tikri vitaminai ir mineralai, esantys maiste, vaidina svarbų vaidmenį apsaugodami mūsų akis nuo dviejų labai dažnų akių ligų: kataraktos ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos. Žinoma, kaip ir bet kokia liga, taip ir akių ligos, negali būti suvaldytos tik sveika mityba. Tačiau atlikti tyrimai rodo, jog į savo mitybą įtraukiant akims naudingų vitaminų ir mikroelementų, galima padėti sumažinti jų riziką ar sušvelninti simptomus.

Sveika mityba regėjimui: svarbiausi vitaminai ir mikroelementai

Yra įrodymų, jog vitaminas A, C ir E bei cinkas, gali padėti sumažinti amžinės geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą. Manoma, jog tinklainėje (ypač makuloje), kaupiasi dideli oksidų kiekiai, o tai reiškia, kad joje yra daug laisvųjų radikalų – molekulių, kurios pažeidžia ląstelių baltymus ir DNR. Antioksidantai, tokie kaip vitaminas A, C ir E, kovoja su laisvaisiais radikalais ir, manoma, jog padeda apsaugoti tinklainę nuo šių pažeidimų.

Liuteinas ir zeaksantinas – tai karotenoidai, randami tinklainėje. Šie elementai taipogi turi antioksidacinių savybių ir padidina pigmento tankį makuloje. Šis pigmentas apsaugo ląsteles, esančias makuloje, sugerdamas mėlynųjų ir ultravioletinių spindulių perteklių bei neutralizuodamas laisvuosius radikalus. Liuteinas ir zeaksantinas maiste dažniausiai būna kartu.

Omega-3 riebalų rūgštys taipogi yra svarbios tinklainės būklei. Dideli šių rūgščių koncentratai yra išoriniuose tinklainės fotoreceptorių segmentuose. Omega-3 riebalų rūgštys turi priešuždegiminių savybių, o tyrimai rodo, jog uždegimas susijęs su amžine geltonosios dėmės degeneracija.

Vitaminai maiste

Kaip jau supratote, sveika mityba susideda iš svarbių vitaminų ir mikroelementų. Liuteino ir zeaksantino rasite daugelyje vaisių ir daržovių, ypač geltonos ir oranžinės spalvos. Didelė šių elementų koncentracija randama kiaušinio trynyje. Omega-3 riebalų rūgščių gausite valgydami lašišą ir graikinius riešutus. Cinko rasite raudonoje mėsoje, o vitaminų A, C ir E – daugelyje daržovių, vaisių, riešutų bei sėklų.

Nėra atlikta pakankamai tyrimų, todėl iki galo nėra aišku, kiek šių vitaminų ir mineralų reikia suvartoti, norint apsaugoti akis nuo ligų. Tačiau gydytojai rekomenduoja, jog širdžiai sveika mityba susidarytų iš:

– žuvies bent du kartus per savaitę

– mažiausiai 5 porcijų vaisių ir daržovių kasdien

Maisto produktai, kuriuose randami akimis reikalingi vitaminai
VitaminasMaisto produktai
Liuteinas ir zeaksantinasBrokoliai, briuselio kopūstai, kukurūzai, kiaušiniai, nektarinai, apelsinai, papajos, špinatai
Omega-3 riebalų rūgštysLinų sėmenys, linų sėmenų aliejus, lašiša, sardinės, tunas, graikiniai riešutai
Vitaminas AAbrikosai, morkos, mangai, raudonieji pipirai, riccota sūris, špinatai, saldžiosios bulvės
Vitaminas CBrokoliai, briuselio kopūstai, greipfrutai, kiviai, apelsinai, raudonosios paprikos, braškės
Vitaminas EMigdolai, brokoliai, žemės riešutų sviestas, špinatai, saulėgrąžų sėklos, kviečių gemalai
CinkasAustrės, kiaulienos kumpis, raudona mėsa, jogurtas
Sveika mityba – raktas į gerą regėjimą
5 (100%) 1 vote

Taip pat skaitykite